Gyakran hallhatod, hogy napi 25-30 gramm rostra van szükséged, hogy az emésztésed rendben legyen. Sőt, aki nem eszik meg ennyit, egy sor betegség kockázatának teszi ki magát.
Ebben a kutatásban 63 olyan magas rostmennyiséget fogyasztó pácienst tettek minimális rost diétára, akiknél már műtéteket is végeztek a problémák okán.
A rostfogyasztás minimalizálása vagy nullára redukálása után mindenkinek javult az emésztése. A magas rostfogyasztók tünetei nem változtak…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC34357…/pdf/WJG-18-4593.pdf
De haladjunk tovább.
Mindenhol arról olvashatsz, hogy minél több rostot eszel, annál jobb lesz az emésztésed. Általában itt epidemiológia kutatásokat idáznek, ahol a magasabb rostbevitel mellett egy csomó betegség előfordulása alacsonyabb.
Az adatokat átnézve azonban mindig kiderül, hogy a több rostot fogyasztók nem dohányozak, keveset isznak, iskolázottabbak és többet mozognak, mint a kevés rostot evők.
Most azonban egy olyan kutatást idézek, ahol a páciensek mindegyike idiopátiás székrekedésben szenved. Három módszert alkalmaztak náluk, miután random csoportokba osztották őket.
– Magas rost.
– Közepes rost.
– NULLA rost.
A képen a kutatási összesítő alapján készült grafikon látható.
Bal 1 – korábbi tünetek.
Balról 2 – tünetek magas rost hatására. Durva növekedés.
Balról 3 – csökkentett rost, csökkenő panaszok.
Balról 4 – Nulla rost, NULLA panasz.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
És végül…
8 éves követéses vizsgálat. Van-e hatása a WHO által javasolt alacsony zsír, magas szénhidrát, magas rost – zöldség és gyümölcs – a polipok kialakulására. Nincs…